SAŁATKA warstwowa II
Do naszego domu często wpadają goście. Lubię patrzeć jak ze smakiem zjadają serwowane im potrawy czy przekąski. Dlatego, jak tylko mogę, testuje różne przepisy, na dania, które mogłabym podać moim znajomym. Sałatka warstwowa z brokuł, która znalazłam na blogu „smaki ogrodu”, wydała mi się idealna na takie okazje. Nie myliłam się.
- 1 brokuł (ok. 500g)
- 4 rzodkiewki
- 5 jajek
- 4-5 ogórków konserwowych
- Puszka kukurydzy konserwowej
- Słoik selera konserwowego (150-200g)
- Kiełki lucerny (50g)
- Jogurt naturalny (200g)
- 2 łyżki majonezu
- Przyprawy: sól, pieprz i sól czosnkowa
Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować w osolonej wodzie około 8-10 minut.
Rzodkiewki pokroić na cienkie plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać z skorupki i pokroić na drobną kostkę. Pokroić na drobną kostkę wszystkie ogórki. Kukurydzę, seler i kiełki odcedzić.
Seler i kiełki wymieszać z jogurtem i majonezem. Przyprawić sola i pieprzem.
Wyłożyć warstwy:
- Brokuł
- Rzodkiewki
- Jajka
- Ogórki
- Kukurydza
- Sos z selera i kiełków
Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Pamiętać, żeby podawać sałatkę dwoma łyżkami od samego dna naczynia.
SMACZNEGO
(A)
Jeden komentarz
Kulinarne Inspiracje
jedna z moich ulubionych sałatek 🙂