SAŁATKA ze szparagami i truskawkami
Wiosna w końcu nas rozpieszcza, pogoda za oknem zachęca do przesiadywania na wolnym powietrzu. Korzystając z sprzyjających warunków w KokoszkoLandzie wolne chwile spędzamy przy grillu. A jak grill to nie tylko mięso, ale również smaczne dodatki. Wiosenna sałatka ze szparagami i truskawkami sprawdza się idealnie. Połączenie szparagów i truskawek wzbogaca dania przygotowane na ogniu.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek świeżego szpinaku
- 250 g truskawek
- opakowanie serka feta
- garść ulubionych orzechów
- sól i pieprz
- sos na bazie octu balsamicznego – Glassa
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki, następnie smażyć je na maśle klarowanym aż będą miękkie. Pokroić je na ok 3 cm kawałki. Truskawki dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Odciąć szypułki i pokroić na ćwiartki.
Szpinak opukać odciąć łodygi i na patelni z masłem szybko podsmażyć.
Fetę i orzechy pokroić na małe kawałeczki.
Przygotować najlepiej płaskie naczynie. Wyłożyć szpinak, następnie pokrojone szparagi, truskawki i fetę. Na górę sałatki wyłożyć pokrojone orzechy. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz sosem balsamicznym.
SMACZNEGO
(K)