HUMUS z buraka
Rozkochałam się w humusach. Jeszcze niedawno kupowałam je w sklepie lub zamawiałam w restauracjach na przekąskę. Od niedawna sama zaczęłam je przygotowywać. Nie ma nic trudnego w ich tworzeniu dlatego również was zachęcam do przygotowania tej prostej przekąski.
Humus występuję w wielu wariacjach smakowych, natomiast podstawą dipu są ugotowane i przetarte nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych, czosnek, pasta sezamowa, oliwa i sok z cytryny oraz różne przyprawy.
Składniki
- 2 małe, upieczone buraki
- ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
- sól morska do smaku
- pieprz do smaku
- sok z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki mielonego kminu
- oliwa z oliwek opcjonalnie
Buraki przekroić na mniejsze kawałki (szybciej się upieką). Warzywa owinąć folią aluminiową, piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut (aż będą miękkie). Kiedy ostygną należy je obrać ze skórki.
Kawałki upieczonego buraka wymieszać z pozostałymi składnikami i miksować aż do uzyskania delikatnej i kremowej konsystencji. Humus można przechowywać w słoiku w lodówce przez 2-3 dni.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
~wedelka
Uwielbiam 🙂
kokoszkoland
my też 🙂 (K)