obiad,  przystawka,  wegańskie,  wegatariańskie

Zielony PASZTET

Sezon na warzywa się rozpoczyna, a skoro tak, to mam dla Was idealną zieloną propozycję. Pasztecik jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i zdrowy. Fantastyczny sposób, żeby zainaugurować powrót do jedzenia świeżych warzyw. ŻEGNAJ ZIMO!

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek szczawiu
  • natka pietruszki
  • pęczek szpinaku
  • małe opakowanie jarmużu
  • 1 cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 cukinia
  • ½ główki kalafiora romanseco (zielonego)
  • szklanka otrębów owsianych górskich
  • szklanka pestek słonecznika
  • oliwa

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • biała gorczyca
  • suszona czerwona papryka
  • suszona zielona papryka
  • suszona kolendra
  • czosnek niedźwiedzi
  • gałka muszkatołowa
  • liście laurowe

Cebule posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać zielone szparagi (bez zdrętwiałych kawałków), pokrojone na 3 cm kawałki (kilka zostawić do ozdoby). Seler naciowy pokroić na cienkie paski i dodać do szpinaku i cebuli. Przyprawić: solą, pieprzem, białą gorczycą, papryką zieloną i czerwoną, kolendrą, czosnkiem niedźwiedzim i gałką muszkatołową. Dolać trochę wody. Dusić 5 min.

Ziarna słonecznika zmielić na „piasek”, to samo z otrębami owsianymi. Osobno zmielić szczaw, pietruszkę, szpinak, jarmuż. Cukinie zetrzeć na tarce, odsączyć.. Zielony kalafior zmielić na drobno, odsączyć i razem z cukinią podsmażyć na patelni aż odparuje nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć (zostawić trochę płatków), wymieszać, doprawić do smaku. Keksówkę wyścielić zmiksowanymi płatkami, przełożyć całość, wyrównać górę i ozdobić szparagami, liśćmi laurowymi i całymi ziarnami słonecznika.

Piec w temperaturze 190°C przez około 60 minut  – aż przejdzie „test suchego patyczka”

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *