Siała baba mak, WIEDZIAŁA jak! – BABKA makowa
Wielkanocny was też wielkanocne przygotowania na ostatnią chwilę? U nas co roku to samo. Snujemy plany, a potem życie weryfikuje i wszystkie wypieki robi się chwilę przed świętami. Jednym z takich przepisów „last minute” jest babka makowa. Szybka, prosta, a efektywna. W końcu bez babki nie ma świąt.
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maku suchego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja utrzeć z cukrem i miękką margaryną (można mikserem). W drugiej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dodać suche i mieszać dolewając powoli mleko. Na końcu dosypać mak i całość wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać bułką tartą lub mąką i wyłożyć do niej gotowe ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez ok 50 – 60 minut.
Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub lukrem.
SMACZNEGO
(M)