obiad

GULASZ z soczewicy

W kuchni nie może być nudno. Każdy przepis można zmodyfikować, unowocześnić, poprawić. Tak jest w tym przypadku. Gulasz z soczewicy choć w konsystencji przypomina tradycyjny, to w smaku jest zupełnie inny. Jednocześnie soczewica dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych, więc z powodzeniem może zastąpić niezdrową i kaloryczną wieprzowinę.

W tej wersji gulasz mogą jeść nawet weganie.

 Składniki na 5 porcji :

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 200 g brązowej soczewicy
  • 2 cebule
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • papryka
  • puszka pomidorów
  • jarmuż (3 garści)
  • szpinak świeży (5 garści)
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • chilli
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól

Soczewicę opłukać. Można 10-20 minut namoczyć. Gotować aż zmięknie w lekko osolonej wodzie.

Na oliwię podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i  ogórki. Kiedy warzywa się przyrumienią dodać szpinak i jarmuż. Wszystko przyprawić wg gustu. Dusić.

Dodać soczewice do warzyw i gotowe.


SMACZNEGO

(A)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *