TORCIK bezowy z owocami czyli w skrócie PAVLOVA
Długo zbierałam się do upieczenia pavlovej z owocami. Bałam się że nie podołam, ale po przeprowadzonym małym śledztwie znalazłam kilka wskazówek na udany torcik bezowy.
- Białka muszą być w temperaturze pokojowej.
- Naczynie w którym będziecie ubijać białka musi być idealnie suche.
- Białka muszą być długo ubijane na sztywną pianę.
- Cukier należy dodawać powoli, cały czas ubijać białka.
- Przestrzegać czasu pieczenia i studzenia w piekarniku.
- Świeże owoce które dodają i smaku i wygląd torcikowi.
Trochę wiary we własne siły i na pewno się uda. Nie trzeba się bać pavlovej, tylko przestrzegać tych kilku zasad i wyjdzie idealna.
Składniki na beze
- 5 białek
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Składniki na krem
- 150 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- ulubione owoce (np. truskawki, jeżyny, maliny itp.)
- kilka listków mięty
Beza
Białka ubijamy długo na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy. Piana z białek musi być bardzo sztywna – najlepszy test to oczywiście obrócenie piany nad głową. Jeśli masz wątpliwości czy to dobry pomysł, znaczy że trzeba ubijać dalej. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i ocet.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy ołówkiem okrąg (najlepiej odrysować duży obiadowy talerz). Następnie wyłożyć masę białkową na narysowany okrąg. Boki bezy należy zrobić wyższe, a środek niższy.
Pieczemy w temperaturze 180°C po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150°C .Następnie Piec 1,5 godziny. Studzić beze w uchylonym piekarniku.
Krem
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie łyżkami dodać ser mascarpone. Ubijać jeszcze chwilkę, aż krem będzie jednolity.
Schłodzony krem i owoce wyłożyć na ostudzoną bezę najlepiej tuż przed podaniem.
SMACZNEGO
(K)