Walentynkowe MUFFINY cytrynowe z białą czekoladą w kształcie serduszka
Walentynkowy prezent, to nie muszą być kwiaty, kino i biżuteria. Ważne żeby był prosto z serca i trafiający do serca.
Powszechnie wiadomo, że najprostsza droga prowadzi przez żołądek, więc idealnym pomysłem na udane walentynki są własnoręcznie przygotowane wypieki.
Muffiny w kształcie serca pasują idealnie.
Aby nadać sercowy kształt potrzebujecie szklanych kulek (takich jakimi bawiliście się w dzieciństwie) lub musicie kupić silikonowe foremki w kształcie serca. I tyle, dodatkowe umiejętności nie są tu potrzebne.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki jogurtu natruralnego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 cytryna (starta skórka i sok)
- 100 g białej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki)
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki oraz wycisnąć sok.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny.
W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki: jogurt, jajko, olej i sok z cytryny. Wymieszać do momentu połączenia składników.
Mokre składniki połączyć z suchymi. Na koniec dodać pokrojoną w drobne kawałki białą czekoladę. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Uwaga! Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to babeczki nie wyrosną.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieścić babeczki w piekarniku.
W wersji walentynkowej aby muffinki miały kształt serduszek należy użyć szklanych kulek, które nadadzą kształt babeczką. Kulki należy włożyć do foremki, a następnie wsadzić papilotki i przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
SMACZNEGO
(K)