CIASTO cytrynowo kokosowe i lemon curd
Idealne ciasto dla tych, którzy stronią od glutenu. Mąkę pszenną zastąpiłam kokosową. Dzięki temu ciasto ma zupełnie inny smak.
Połączenie kokosa i cytryny to strzał w dziesiątkę. Dodatkowo lemon curd podkreśla słodki i dodaje lekko kwaśny posmak. Idealny i szybki w przygotowaniu deser dla całej rodziny i gości.
Podanych składników wystarczy na przygotowanie ciasta w małej tortownicy.
Składniki na ciasto
- 200 g mąki z kokosa
- 150 – 200 ml oleju
- 4 jajka
- 200 g brązowego cukru
- wyciśnięty sok z 1 ½ cytryny
- starta skórka z 1 ½ cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem lemon curd
- 45 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 jajko (lekko roztrzepane)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki. Jajka wbić do miski i ucierać mikserem na puszystą masę, następnie stopniowo dodać brązowy cukier cały czas miksując.
Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i skórkę z cytryny. Wymieszane składniki połączyć z masą jajeczną. Dokładnie wmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej okrągłej tortownicy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Krem lemon curd
W garnku rozpuścić masło, ostudzić. Dodać cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie masę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając aby się nie przypaliła. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dzięki temu lemon curd zgęstnieje.
Lekko przestudzony krem rozsmarować na cieście.
Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO
(K)