ciasto

CIASTO cytrynowo kokosowe i lemon curd

Idealne ciasto dla tych, którzy stronią od glutenu. Mąkę pszenną zastąpiłam kokosową. Dzięki temu ciasto ma zupełnie inny smak. 

Połączenie kokosa i cytryny to strzał w dziesiątkę. Dodatkowo lemon curd podkreśla słodki i dodaje lekko kwaśny posmak. Idealny i szybki w przygotowaniu deser dla całej rodziny i gości.

Podanych składników wystarczy na przygotowanie ciasta w małej tortownicy.

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki z kokosa
  • 150 – 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • wyciśnięty sok z 1 ½ cytryny
  • starta skórka z 1 ½ cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem lemon curd

  • 45 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko (lekko roztrzepane)
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Ciasto

Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki. Jajka wbić do miski i ucierać mikserem na puszystą masę, następnie stopniowo dodać brązowy cukier cały czas miksując.

Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i skórkę z cytryny. Wymieszane składniki połączyć z masą jajeczną. Dokładnie wmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć  do wcześniej przygotowanej okrągłej tortownicy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krem lemon curd

W garnku rozpuścić masło, ostudzić. Dodać cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie masę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając aby się nie przypaliła. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dzięki temu lemon curd zgęstnieje.

Lekko przestudzony krem rozsmarować na cieście.  

Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *