koktajl,  wegańskie

KOKTAJL bananowo – kakaowy na ciepło

Mróz nie odpuszcza. Czas sięgnąć po kolejną broń – ciepłe napoje. Rozgrzewają od środka, a i rękom przyjemnie trzymać szklaneczkę ciepłego płynu.

Koktajl bananowo – kakaowy, konsystencją przypomina budyń, dlatego zamiast rurki proponujemy łyżeczkę. Też dlatego, że wygodniej jest zgarnąć  nią wszystkie resztki ze ścianek szklanki. Wylizywanie ostatnich kropelek z dna szklanki jest trudne, ale smak na tyle kuszący, że na pewno znajdą się amatorzy tego rozwiązania.

Składniki na dwie porcje:

  • 2 banany
  • 1,5 szklanki napój kokosowo-ryzowy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ulubione orzechy ma wierzch
  • kilka plasterków kaki

 Obrać banany i pokroić na mniejsze kawałki. Napój ryżowo-kokosowy i banany zmiksować blenderem na jednolitą masę. Bananową masę przelać do garnka i delikatnie podgrzewać, cały czas mieszać. Dodać olej kokosowy, kakao i cynamon. Podgrzewać do momentu lekkiego wrzenia koktajlu. Gotową gęstą masę rozlać do kubków gdzie wcześniej będą włożone plasterki kaki. Przyprawić napój orzechami. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO 

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *