KOKTAJL bananowo – kakaowy na ciepło
Mróz nie odpuszcza. Czas sięgnąć po kolejną broń – ciepłe napoje. Rozgrzewają od środka, a i rękom przyjemnie trzymać szklaneczkę ciepłego płynu.
Koktajl bananowo – kakaowy, konsystencją przypomina budyń, dlatego zamiast rurki proponujemy łyżeczkę. Też dlatego, że wygodniej jest zgarnąć nią wszystkie resztki ze ścianek szklanki. Wylizywanie ostatnich kropelek z dna szklanki jest trudne, ale smak na tyle kuszący, że na pewno znajdą się amatorzy tego rozwiązania.
Składniki na dwie porcje:
- 2 banany
- 1,5 szklanki napój kokosowo-ryzowy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki kakao
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ulubione orzechy ma wierzch
- kilka plasterków kaki
Obrać banany i pokroić na mniejsze kawałki. Napój ryżowo-kokosowy i banany zmiksować blenderem na jednolitą masę. Bananową masę przelać do garnka i delikatnie podgrzewać, cały czas mieszać. Dodać olej kokosowy, kakao i cynamon. Podgrzewać do momentu lekkiego wrzenia koktajlu. Gotową gęstą masę rozlać do kubków gdzie wcześniej będą włożone plasterki kaki. Przyprawić napój orzechami. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO
(K)