ciasto,  sernik

SERNIK na spodzie z BROWNIE

Za oknami biało. Pierwsze województwa zaczęły swoje ferie – to najlepszy czas na aktywności na świeżym powietrzu. Sanki, narty, deski, to wszystko czeka na Was. Nawet długi spacer jest fantastyczną okazją to spalenia kilku(set) kalorii.

Najlepszym sposobem, żeby je uzupełnić jest domowy sernik na spodzie z czekoladowego brownie z nutką pomarańczy.

Zadbajcie o to żeby wszystkie składniki na były w temperaturze pokojowej, to gwarantuję udany wypiek. Do przygotowania sernika potrzebujecie również dużą blachę.

Składniki na brownie

  • 350 g masła
  • 250-300 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200- 220 g maki
  • Starta skórka z pomarańczy
  • Sok z ½ pomarańczy

Składni na masę serową

  • 1 kg twarogu z wiadereczka
  • 180 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (najlepiej bez cukru)

Czekoladę rozpuścić w kipieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić do ostygnięcia.

Masło roztopić (w mikrofalówce), następnie utrzeć z cukrem pudrem. Ucierać do momentu połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Wbić do masy kolejno jajka, dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego. Dodać ostudzoną czekoladę, ciągle mieszając.  Następnie dodać skórkę i sok z pomarańczy. Na koniec przesiać mąkę i wymieszać z czekoladową masą do momentu otrzymania kleistej konsystencji. 

Połowę gotowego, czekoladowego ciasta przełożyć do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. 

Do drugiej miski przełożyć twaróg z wiadereczka, dodać cukier puder i  dokładnie miksować. Dodać pojedynczo jajka i  na małych obrotach mieszać po każdym. Dodać całe opakowanie budyniu i wymieszać mikserem.  

Gotową masę serową delikatnie przelać na czekoladowy spód. Pozostała część masy czekoladowej dodać na serową i delikatnie zamieszać, najlepiej widelcem ale nie za długo żeby masy się nie połączyły.

Piec w temperaturze 170°C przez około 50-60 minut.

Gdy sernik się upiecze pozostawić go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do momentu całkowitego ostudzenia piekarnika.

Przed podaniem najlepiej potrzymać sennik kilka godzin w lodówce.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *