TARTA sernikowa z suszonymi śliwkami
„Już nic więcej nie zmieszczę. No chyba, że serniczek” – Chyba wszyscy znają ten „typowy świąteczny stan”. Niby każdy przejedzony, a jakoś słodkości znikają. Powtarzająca się od lat sytuacja zainspirowała mnie do stworzenia tej tarty. Słodka i świąteczna, idealnie pasuje na ten okres.
Wstając od świątecznego stołu nie będzie wam towarzyszyło przejedzenie, no chyba, że skusicie się na więcej niż jeden kawałek. 😉
Składniki na spód
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 100 g masła
Składniki na masę
- 100 g twarogu (twaróg z wiadereczka)
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 białko
- 80 g cukru
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 7-8 suszonych śliwek
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtko i miękkie masło. Wszystkie składniki szybko zagnieść. Gotowe ciasto przenieść do wysmarowanej formy na tatrę. Po nakłuwać ciasto widelcem. Umieścić spód w lodówce i zabrać się za przygotowanie masy serowej.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie żółtka utrzeć z cukrem. Do masy z żółtek dodać twaróg, sok z cytryny i miękkie masło, dokładnie wymieszaj mikserem. Dodać pianę z białek i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Na koniec dodać pokrojone w paski suszone śliwki. Zamieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej ciastem formy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
SMACZNEGO
(K)