Żółta ZUPA krem z cukinii
Zima się spóźnia, ale sezon przeziębień niestety nie. Przez te huśtawki temperatur jesteśmy narażeni na infekcje, a nic tak dobrze nie chroni naszego organizmu jak naturalne składniki diety. Jedną z takich „cudownych” przypraw jest kurkuma. Niepozorna, często w Polsce pomijana, kojarząca się raczej z azjatyckimi potrawami. A nie słusznie. Kurkuma jest bardzo zdrowa dla przewodu pokarmowego, ma działanie antyseptyczne, redukuje cholesterol, a nawet przyspiesza gojenie się ran.
Zgodnie z najnowszymi badaniami, w krajach, w których regularnie je się kurkumę występuje mniej zachorowań na raka.
Dlatego dodaje kurkumę do wielu potraw. Świetnie pasuje między innymi do zup, zwłaszcza kremów.
Składniki:
- duża cukinia (albo dwie małe)
- ziemniak
- warzywa na wywar: pietruszka, por, cebula, seler, marchewka
- czosnek
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- sól
- pieprz
Do podania:
- grzanki
Cukinie obrać, usunąć nasiona i pokroić na dużą kostkę. Przygotować wywar z warzyw. W dużym rondlu podsmażyć posiekaną cebulę i (też posiekany) czosnek. Po kilku minutach dodać przyprawy i dusić aż wszystko zmięknie, a smaki się połączą. Dodać pokrojonego na kawałki ziemniaka i cukinie. Podlać wszystko wywarem i gotować aż warzywa zmiękną. Zblendować całość na jednolitą masę.
Podawać z grzankami.
SMACZNEGO
(A)