CIASTO dyniowe z jabłkiem
Ciasto z dyni jest bardzo lubiane w naszym domu. Nie tylko za smak ale również za szybkość wykonania i soczystość. Wariacji ciasta z dyni można znaleźć w Internecie i książkach kucharskich co najmniej kilkadziesiąt. Każdy się czymś różni. Ja zachęcam was do własnych eksperymentów może uda się wam skomponować swoje popisowe ciasto. Ja dokładnie w taki sposób stworzyłam ten przepis. Idealne na jesienne wieczory z herbatą i książką,
Składniki
- 2 szkl. startej dyni (małe oczka)
- 2 duże jabłka
- 3 duże jajka
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 2/3 szkl. cukru
- 1 szkl. maki pszennej
- 2/3 maki żytniej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dynię obrać ze skóry i zetrzeć na małych oczkach. Jabłka również obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do miski wlać olej i cukier, dokładnie zmiksować blenderem. Do masy dodawać pojedynczo jajka, dalej miksować. W osobnej misce wymieszać obie mąki, dodać sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodać sypkie składniki do mokrych. Wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką. Na koniec dodać starą dynie i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać, ale nie za długo bo ciasto nie wyrośnie.
Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Gdy ciasto wystygnie oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)
13 komentarzy
~Ania
dobre ciacho… pyszne, sprawdzone przepisy na domowe wyroby: sery, np. koryciński, mozzarella, oscypek i wiele innych, masło, chleb, cydr, miód pitny itp na http://blog.winoiser.com
~ciasteczkowa
Pyszne ciacho. Apetycznie udekorowane. Pozdrawiam i polecam pyszne domowe ciasta na każdą okazję
http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~Obżarciuch
ciasto jest bardzo pyszne, polecam też dyniowo-marchewkowe
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/10/ciasto-dyniowo-marchewkowe.html
pozdrawiam!
~Rondel
bardzo fajny pomysł na jesienne ciasto, u nas dziś miodownik
http://ronddel.blogspot.com/2016/10/ciasto-miodownik.html
~mkr
Pysznie wygląda 🙂
U mnie dzisiaj też dyniowe – tylko z orzechami 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/dyniowe-ciasto-z-orzechami.html
pozdrawiam
~henia
Smaczne ciasto dyniowe z jabłkami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/03/ciasto-z-dyni-z-jabkami.html
~kasia
Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
Masz nadwagę, bo jesz za mało!
To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes
~mkr
Pysznie wygląda 🙂
U mnie dzisiaj też dyniowe – tylko z orzechami 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/dyniowe-ciasto-z-orzechami.html
pozdrawiam
~Marek
Jakiej dyni użyć do wypieku , aby było czuć ją w cieście. Moim zdaniem użycie przyprawy do piernika (w innych przepisach cynamonu i kakao) zabija smak dyni i ma się wrażenie jedzenia piernika lub murzynka.
kokoszkoland
Do tego wypieku użyłam dyni piżmowej, moim zdaniem przyprawy podkreślają jeszcze smak dyni. (K)
~Kuchnia Biegacza
Robię bardzo podobne ciasto, ale bez miksowania. Właściwie wszystko robi się samo. Dodaję jeszcze skórkę pomarańczową, orzechy i ewentualnie pestki dyni. Nie robiłam tylko w wersji bezglutenowej, ale ponieważ właśnie zostałam Twoim przepisem nastrojona – w weekend popróbuję. Dziękuję za inspirację, pozdrawiam i zapraszam do zajrzenia w mój przepis 🙂 http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/02/08/zdrowe-pyszne-ciasto-z-dynia-jablkami-i-maka-pelnoziarnista/
~Zdrowie pod Wierzbami
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie darów jesieni. Zastanawiamy się, czy dodanie tylko dyni (tej najsłodszej – Hokkaido), ale bez cukru byłoby wystarczające, by nadać ciastu jego słodki charakter? Hmm.. Trzeba wypróbować 🙂
http://www.zdrowiepodwierzbami.pl
~Jak Gotować
super fotki, uwielbiam takie aranżowane zdjęcia potraw 🙂
bardzo podoba mi się forma w jakiej jest prowadzony blog (y)