Dżem z ARONII, jabłkami i żurawiną
Tegoroczna klęska urodzaju dopadła aronię. Rodzinny krzak obrósł tak bardzo, że uginał się pod ciężarem owoców. Chwile pokombinowałyśmy i wymyśliłyśmy kilka sposobów na „pozbycie” się nadmiaru tego owocu.
Dziś przepis na bardzo prosty dżem z aronii z jabłkami, a kolejne aroniowe inspiracje już w wkrótce.
Aronia to jedno z najzdrowszych owoców, bogata w witaminę C, PP, B2, B9, E i mikroelementy takie jak: żelazo, wapń, miedź, jod, mangan, bor. Krótko mówiąc dzięki aronii nasz organizm będzie świetnie działał i zyska odporność na zimę.
Aronia koi też wiele z chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.
Nie pozostaje nic innego, jak siadać i śniadać kanapki z aroniowym dżemem!
Aronia ma bardzo specyficzny posmak, jeśli ktoś nie lubi jest sposób, żeby się go pozbyć. Wystarczy aronie zebrać z krzaka po pierwszych przymrozkach (co niestety wiąże się z uciążliwym odganianiem ptaków, które te owoce wręcz ubóstwiają), albo po zebraniu, aronie należy umyć, osuszyć i zamrozić. Po około 2-3 dniach aronia traci swój gorzkawy posmak.
Składniki:
- 2 kg aronii
- 1 kg jabłek
- 200 g suszonej żurawiny
- 0,5 kg cukru (mniej lub więcej według uznania)
- garść goździków
- laska cynamonu
Aronie zmiażdżyć i gotować na małym ogniu. Dodać goździki. Bardzo długo trzymać owoce na ogniu, pilnując żeby nie przywarły do dna, aż syrop się zagotuje. W trakcie gotowania dodawać cukier. Kiedy owoce się zagotują odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie jabłka pokroić na małe kostki. Umieścić w osobnym garnku, dodać około 1/3 szklanki wody (żeby owoce się nie przypaliły) i gotować. W trakcie gotowania dodać laskę cynamonu. Dusić (pilnując, żeby jabłka nie przywarły do dna) aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ostudzone już aronie zagotować ponownie. Kiedy zaczną „bulgotać” dodać do nich jabłka. i żurawinę Wymieszać i razem gotować aż uzyskają pożądaną konsystencję (lekko zwartą). Trzeba pamiętać, że im mniej cukru, tym przetwory będą gęstnieć wolniej.
Gorący jeszcze dżem przełożyć do słoików. Dla pewności można dodatkowo za pasteryzować.
Więcej o pasteryzacji.
SMACZNEGO
(A,M)
2 komentarze
~www.100club.pl
Uwielbiam dżem własnej roboty <3
~Renata
Genialne! Ja przetwory robię też z dziewczynami z http://www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację:)