PASTA ze szparagów i jarmużu
Przygotowując tą pastę zaatakował mnie uśmiech tak szeroki, że nawet z zza szyby mogłam dostrzec plomby na zębach trzydziestoparoletniego bruneta. Mina towarzyszącego mu chłopca skserowana. Wyszli na nie-spacer. Mężczyzna szedł, w ręce trzymał coś na kształt pada, a rozanielony kilkulatek jechał w sterowanym przez ojca aucie. Zabawka dla dużych i małych chłopców (podobno mężczyźni dorastają do 7 roku życia, potem już tylko rosną i ta scena świetnie to ilustrowała). Ale są sprawy, które wywołują podobnie szeroki uśmiech też na mojej twarzy. Jedną z nich są szparagi.
A ponieważ w sezonie jem ich hurtowe ilości to szukam nowych możliwości wykorzystania. Jedną z nich jest pasta z jarmużem. Choć po obróbce termicznej całości wyszło niewiele, to wystarczył w sam raz na jedno śniadanie do kanapek.
Składniki:
- pęk zielonych szparagów
- trzy garści jarmużu
- oliwa
- garść pestek słonecznika
- koperek
- sól
- pieprz
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe części. Na blasze rozścielić papier do pieczenia, ułożyć szparagi (jednopiętrowo), skropić oliwa i sowicie posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut. Kiedy szparagi bierze będą miękkie i zaczną się przyrumieniać. Po tym czasie dodać jarmuż i wymieszać go ze szparagami i oliwą. Piec jeszcze 5 minut. Następnie wymieszane warzywa przełożyć do miski – razem z oliwą i zblendować na masę i doprawić pieprzem.
Słonecznik uprażyć na patelni i dodać do pasty.
SMACZNEGO
(A)
13 komentarzy
~Ania
Juz wiem że jest pyszna, muszę spróbować, a ja zapraszam na domowe sprawdzone przepisy na swojskie sery, maslo, chleb smakiem jak od babci
http://blog.winoiser.com
~Obżarciuch
musze wypróbować
zapraszam na moje wiosenne przepisy
http://oobzarciuch.blogspot.com/
~Rondel
zapisujemy przepis, zapraszamy na nasze szparagowe przepisy
http://ronddel.blogspot.com/?q=szparagi+przepisy
~mkr
Pycha, a tu moje sposoby na szparagi
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/szparagi.html
~Henia
Oto kilka moich propozycji na pasty
http;//www.przepismamy.pl
~przepismamy
Zupa szparagowa
http://dobrakuchniamamy.blogspot.bg/2014/05/zupa-szparagowa.html
~bułka z chlebem
Pyszny pomysł na śniadanie. U mnie na śniadanie serek wiosenny, zapraszam
http://bulkazchlebem.pl/serek-wiosenny
~Joanna
fajny przepis i fajny wstęp.
Masz rację, uśmiech jest najważniejszy.
Od razu chce się żyć
🙂
Przepis zachowują.
I pozostaje mi tylko wybrać się do warzywniaka.
Ciekawi mnie jaki smak ma ta pasta
Pozdrawiam
a przy okazji może się przyda domowy, tani sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów i bakterii
http://zdrowie.hotto.pl/jak-oczyscic-warzywa-i-owoce-z-bakterii-i-pestycydow-domowym-sposobem/
kokoszkoland
dzięki za miły komentarz 🙂 Trudno mi ocenić smak pasty, proponuje zrobić ją w domu samemu 🙂
~MATT
Pasta wygląda znakomicie i zapewne tak samo smakuje. Muszę koniecznie ją wypróbować. 🙂 Pozdrawiam!
~kasia
Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super
~ladybonafide
wspaniała pasta, my robimy ze szparagów i zielonego groszku. Jest wspaniała i soczyście zielona. Ale teraz na pierwsze śniadanie u nas króluja koktajle >>> http://www.zdrowadieta.opole.pl/2016/05/napoje-koktajle-zielony-koktajl.html
http://www.zdrowadieta.opole.pl/2016/05/napoje-koktajle.html
Pingback: