TARTA ze szparagami
Już jest! Wyczekiwany od tak dawna, po miesiącach tęsknot, podczas których wspomnienia były niczym rozdrapywanie strupa na kolanie – bolesne, ale nie można się było powstrzymać by tego nie robić. Teraz już koniec ze wspomnieniami i cieknącą ślinką. W pełni można się już cieszyć sezonem na szparagi!
To okropne, że tym doskonałym warzywem możemy się cieszyć tak krótko. Szparagi są wyjątkowe, nie tylko ze względu na swój smak, wartości odżywcze i uniwersalność, ale są też silnym afrodyzjakiem. Niepozorne, a szybko i skutecznie pobudzają libido.
Występują w trzech kolorach – białym, zielonym i fioletowym. Różnią się też smakiem, a łączy ich jedno – doskonale smakują.
Na początek sezonu u nas tarta ze szparagami.
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 150 g masła (zimnego)
- 1 jajka
- ¼ łyżeczki soli
Składniki na masę:
- pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka
- 150 g śmietany 30%
- 200 g serka ricotta
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- ¼ szklanki kuminu
- ¼ szklanki kurkumy
- pieprz
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę. Forma powinna być wysmarowana niewielką ilością masła. Przygotowany spód kilka razy nakłuć widelcem.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
(Na papierze do pieczenia umieścić np.; groch, fasolę połóż na spodzie, zapobiegnie to wyrośnięciu ciasta)
Masa:
Umyć szparagi i obrać ze zdrewniałych części (ja dodatkowo obieram ze skórki). W dużej misce wymieszać śmietanę, serek ricotta, jajka, granulowany czosnek, kumin, kurkumę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na podpieczony spód delikatnie wlać masę. Ułożyć wcześniej przygotowane szparagi. Wstawić ponownie do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut.
SMACZNEGO
(K)