KOTLECIKI z jajek
Rosół, schabowy z ziemniakami i kapustą i kompot – brzmi znajomo? Może być nawet całkiem smacznie – na przykład na niedzielnym obiedzie u babci. Na co dzień trochę zbyt banalne, ale mamy świetny sposób na urozmaicenie codzienności. Wystarczy wieprzowinę zastąpić jajkiem i tradycyjny obiad przestaje być nudny.
Kotlet z jajek i warzyw, z powodzeniem może zastąpić na talerzu mięso. Jest sycący, pożywny, smaczny i przede wszystkim zdrowszy.
Kotleciki można urozmaicać według własnego gustu i zasobów lodówki np korzeniem pietruszki, papryką czy kukurydzą.
Można je smażyć na beztłuszczowej patelni, a tradycjonalistą i fanom smażenia na oleju lub klarowanym maśle radzimy po ściągnięciu z patelni osuszyć kotleciki na papierze jednorazowym.
Składniki:
- 8 ugotowanych jajek
- 2 surowe jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 1 marchewka
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- bułka tarta (do obtoczenia kotlecików)
- masło lub olej do smażenia
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle aż do momentu uzyskania złotego koloru. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce (małe oczka). Marchewkę obrać i ugotować, również zetrzeć na tarce. Dodać podsmażoną cebulę, marchewkę, bułka tarta, surowe jajka, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć na patelni, z obu stron.
SMACZNEGO
(M)
Jeden komentarz
~Marzena
Bardzo apetyczne kotleciki 🙂