obiad

KOTLECIKI z jajek

Rosół, schabowy z ziemniakami i kapustą i kompot – brzmi znajomo? Może być nawet całkiem smacznie – na przykład na niedzielnym obiedzie u babci. Na co dzień trochę zbyt banalne, ale mamy świetny sposób na urozmaicenie codzienności. Wystarczy wieprzowinę zastąpić jajkiem i tradycyjny obiad przestaje być nudny.

Kotlet z jajek i warzyw, z powodzeniem może zastąpić na talerzu mięso. Jest sycący, pożywny, smaczny i przede wszystkim zdrowszy.

Kotleciki można urozmaicać według własnego gustu i zasobów lodówki np korzeniem pietruszki, papryką czy kukurydzą.

Można je smażyć na beztłuszczowej patelni, a tradycjonalistą i fanom smażenia na oleju lub klarowanym maśle radzimy po ściągnięciu z patelni osuszyć kotleciki na papierze jednorazowym.

Składniki:

  • 8 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta (do obtoczenia kotlecików) 
  • masło lub olej do smażenia

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle aż do momentu uzyskania złotego koloru. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce (małe oczka). Marchewkę obrać i ugotować, również zetrzeć na tarce. Dodać podsmażoną cebulę, marchewkę, bułka tarta, surowe jajka, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć na patelni, z obu stron. 

 

SMACZNEGO

(M)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *