KLUSKI kładzione owsiano-żytnie
Też tak macie, że jak zaczynacie „wiosenne porządki” w marcu, to trwają one już do wakacji? Kiedy już mi się wydawało, że wszystko błyszczy, posprzątane, przejrzane i odświeżone, to okazuje, się, że gdzieś w szafie na dnie stoi zapomniane pudło ze „skarbami”. Tym razem faktycznie to był skarb – stara książka kucharska „Kuchnia na cztery pory roku” z 1990 roku.
Losowo wybrałam przepis i wzięłam na warsztat kluski kładzione z płatków owsianych. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie i tak powstała mała wariacja owsiano-żytnia.
Wyszło fantastycznie. Najlepszy dowód na to, że kluski nie muszą być nudne. Są mięciutkie, sycące, wyraźnie czuć w nich owies i żyto. Idealna potrawa na nadchodzące cieplejsze dni i świetny zastrzyk energii.
Kluski można podawać oczywiście z czym tylko zapragniecie, my proponujemy z listkami szałwi.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka otręby żytnie
- 3 szklanki mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- opcjonalnie
- masło
- świeża szałwia
Zagotować mleko, wsypać płatki owsiane i żytnie otręby. Mieszając gotować aż masa zacznie gęstnieć i odstawać od boków naczynia. Przestudzić. Dodać jaja, mąkę, sól i pieprz do smaku wymieszać na jednolitą masę. Zagotować w garnku wodę, kłaść łyżką nieduże kluski do powolnie wrzącej wody posolonej do smaku. Ugotować odcedzić.
Jeśli chciecie podać tak jak my to, należy jeszcze roztopić masło na patelni, dodać listki szałwii, podsmażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym.
SMACZNEGO
(M)