PAPRYKA faszerowana kaszą jaglaną
Leniwy wieczór, przeciągam się na kanapie podejmując kluczowe dla mnie życiowe decyzje – czy herbatę zrobić zieloną, czy jednak owocową? I Nagle – paf! Dopada mnie to okropne uczucie, kiedy właśnie sobie przypominam, że o czymś zapomniałam. Tym czymś jest oczywiście obiecany obiad, taki, który można zapakować do lunchboxa i zjeść w pracy. Niby wyzwanie nie jest poważne, ale jednak jest już późno, w lodówce niewiele, no i chęci do podnoszenia się z kanapy też niewiele. Tu z pomocą przychodzi papryka i to czym można ją nafaszerować. A można niemal wszystkim. U mnie kasza jaglana – bo smaczna, sycąca, zdrowa no i akurat była pod ręką.
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 3 woreczki kaczy jaglanej (lub mniej, jeśli mamy mniejsze papryki)
- mała puszka kukurydzy
- seler naciowy
- mała cebula
- rzodkiewka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Kasze ugotować. Z papryki delikatnie odciąć jej górną cześć z zielonym ogonkiem i oczyścić z pestek. Do ugotowanej kaszy dodać posiekaną cebulę, rzodkiewkę, odsączoną kukurydzę i pokrojonego selera. Dobrze wymieszać i doprawić. Farsz delikatnie przełożyć do oczyszczonych papryk. Całość przykryć odciętą wcześniej częścią papryki i gotować w osolonej wodzie, aż papryka zmięknie.
SMACZNEGO
(A)