ciasto,  śniadanie

SERNIK nowojorski

Pośród wielu moich słabości nie przyznałam się Wam, do jeszcze jednej. Jestem wielką fanką serialu „Przyjaciele”. Mimo upływu lat, ten serial się nie starzeje, a żarty śmieszą mnie ilekroć go oglądam.

W jednym z moich ulubionych odcinków Rachel i Chandler kłócą się o znaleziony pod drzwiami sernik. Ich mała awanturka kończy się katastrofą – ciasto ląduje na podłodze. Smak ciasta sprawia jednak, że ostatecznie razem z Joeyem zajadają się nim prosto z korytarzowej podłogi (obawiam się, że zachowała bym się podobnie jak oni).


(Źródło: www.youtube.com)

Ten sernik jest wyjątkowy dzięki kąpieli wodnej. Ma aksamitną konsystencję, w smaku czyć delikatną nutę cytryny. Sernik nie jest trudny w wykonaniu, lecz musicie zarezerwować sobie trochę więcej czasu na jego przygotowanie – ciasto też musi chłodzić się przynajmniej 6 godzin przed podaniem.

Przepis na sernik nowojorski krąży po sieci. Moją wersję odrobinę zmodulowałam.

Składniki na spód

  • 250 g herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg białego, mielonego sera z wiadereczka
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 22%
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej

Składniki na polewę śmietanową

  • 220 g śmietany 22%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24-26 cm. Całą formę uszczelnić dokładnie folią aluminiową.

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Masa serowa
Wszystkie składniki na masę sernikową umieścić w misce i wymieszać. Uwaga, nie mieszać zbyt długo. Wlać masę serową na wcześniej przygotowany spód. Stuknąć tortownicą o stół, aby usunąć bąbelki powietrza i wyrównać masę.

Tak przygotowane ciasto włożyć do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą (wrzątek). Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 75 minut.

Uchylić drzwiczki od piekarnika i studzić przez około 15-20 minut. Ostrożnie wyjąć ciasto i ponownie nastawić temperaturę 180°C.

Polewa
Cukier puder rozpuścić w świeżym soku z cytryny, dodać śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Delikatnie wylać gotową polewę na ciasto. Ponownie umieścić sernik w piekarniku.

Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.

SMACZNEGO!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *