SERNIK nowojorski
Pośród wielu moich słabości nie przyznałam się Wam, do jeszcze jednej. Jestem wielką fanką serialu „Przyjaciele”. Mimo upływu lat, ten serial się nie starzeje, a żarty śmieszą mnie ilekroć go oglądam.
W jednym z moich ulubionych odcinków Rachel i Chandler kłócą się o znaleziony pod drzwiami sernik. Ich mała awanturka kończy się katastrofą – ciasto ląduje na podłodze. Smak ciasta sprawia jednak, że ostatecznie razem z Joeyem zajadają się nim prosto z korytarzowej podłogi (obawiam się, że zachowała bym się podobnie jak oni).
Ten sernik jest wyjątkowy dzięki kąpieli wodnej. Ma aksamitną konsystencję, w smaku czyć delikatną nutę cytryny. Sernik nie jest trudny w wykonaniu, lecz musicie zarezerwować sobie trochę więcej czasu na jego przygotowanie – ciasto też musi chłodzić się przynajmniej 6 godzin przed podaniem.
Przepis na sernik nowojorski krąży po sieci. Moją wersję odrobinę zmodulowałam.
Składniki na spód
- 250 g herbatników
- 120 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową
- 1 kg białego, mielonego sera z wiadereczka
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 22%
- 4 łyżki świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
Składniki na polewę śmietanową
- 220 g śmietany 22%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24-26 cm. Całą formę uszczelnić dokładnie folią aluminiową.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Masa serowa
Wszystkie składniki na masę sernikową umieścić w misce i wymieszać. Uwaga, nie mieszać zbyt długo. Wlać masę serową na wcześniej przygotowany spód. Stuknąć tortownicą o stół, aby usunąć bąbelki powietrza i wyrównać masę.
Tak przygotowane ciasto włożyć do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą (wrzątek). Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.
Uchylić drzwiczki od piekarnika i studzić przez około 15-20 minut. Ostrożnie wyjąć ciasto i ponownie nastawić temperaturę 180°C.
Polewa
Cukier puder rozpuścić w świeżym soku z cytryny, dodać śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Delikatnie wylać gotową polewę na ciasto. Ponownie umieścić sernik w piekarniku.
Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Jeden komentarz
Jula G.
taki sernik należy do moich ulubionych deserów. a i „przyjaciół” bardzo lubię. fajnie, że comedy central wznowiło ich nadawanie 😉