Świąteczne CIASTO z jabłkami
Jak to jest, że choć cały rok wiadomo, kiedy są święta i że przed nimi straszne zamieszanie w sklepach, w domu, w pracy to i tak nigdy nie udaje się ogarnąć tego na spokojnie, tylko wpada się w ten świąteczny wir. Porządki nie zrobione, prezenty nie kupione na pewno nie zapakowane, korki na ulicach, kolejki w sklepach no szał potworny.
Nie mamy patentu na to jak bezboleśnie pokonać ten „przedświąteczny maraton z przeszkodami”, ale za to mamy patent jak zaoszczędzić czas w kuchni. Skoro brakuje czasu, to trzeba wybierać szybkie i pewne przepisy. Oto jeden z nich – szybkie świąteczne ciasto z jabłkami. Dodatkowo możecie go oprószyć cukrem pudrem, lukrem w naszym przypadku była to czekolada i świąteczne cukiereczki.
Składniki
- 5 jabłek
- 1 szkl. brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. bakalii (u mnie suszona żurawina i orzechy włoskie)
Dodatkowo
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- cukiereczki do dekoracji
Jabłka pokroić w drobna kostkę i zasypać brązowym cukrem. Odstawić na 30 minut. Odsączyć nadmiar soku który powstanie po odstawieniu. Dodać jajka, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać, na końcu dodać bakalie (na jakie macie akurat ochotę). Dokładnie wymieszać. Przenieść do wcześniej przygotowanej formy na ciasto.
Piec w temperaturze 200°C przez 40-45 minut.
Czekoladę umieścić w woreczku śniadaniowym i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy kostki całkiem się rozpuszczą ostrożnie obciąć róg woreczka. Za pomocą rękawa z woreczka nanieść czekoladę na wystygniętę ciasto. Posypać cukiereczkami dekoracyjnymi. Zostawić do ostudzenia czekolady.
SMACZNEGO
(K)