Faszerowana CUKINIA
Kolejny maraton w pracy. Kolejny raz po 12 godzinach orki wracam, padam na twarz. Nie mam czasu i siły zrobić zakupów. Jeść podłego, zamawianego obiadu, który jest wiecznie przesolony też nie chce. Ostatkiem sił czołgam się do lodówki, z nadzieją, że zastane tam coś więcej niż światło. I zaczynam kombinować. Zostały dwa jajka, połowa papryki, resztka jogurtu. Wygląda to słabo ale na całe szczęście, znajomi mieli klęskę urodzaju na działce. Nadmiar cukinii przywieźli do mnie. No to już jest bardzo dużo. Czas na faszerowaną cukinię.
Składniki
- jedna duża cukinia
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu
- sok z połówki cytryny
- mała puszka kukurydzy
- połówka papryki
Cukinie przekroić wzdłuż na dwie części. Usunąć nasiona cukinii, Wydrążyć resztę, pozostawić tylko około 1 cm grubości cukinii od skórki. Obie części skropić sokiem z cytryny. Wydrążoną część cukinii posiekać na kostkę, podobnie paprykę. Wymieszać jajka a jogurtem. Połączyć z warzywami dodać kukurydzę. Cały farsz umieścić w łódkach z cukinii.
Piec w temperaturze 230°C przez około 30 minut.
SMACZNEGO
(A)
29 komentarzy
~Obżarciuch
bardzo smakowicie ta cukinia wygląda:) ja ostatnio nadziewałam patisony i zapiekałam pod serem
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/09/patisony-nadziewane-miesem-mielonym.html
~Rondel
ale mamy ochotę na taką nadziewaną cukinie 🙂 smakowite połączenie smaków 🙂 zapraszamy do na po inne przepisy na cukinię
http://ronddel.blogspot.com/search?q=cukinia+przepisy
~przepismamy
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
~henia
Cukinia faszerowana mięsem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/cukinia-faszerowana.html
~mkr
Mniam, zapraszam na PYSZNE leczo z cukinią
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/leczo-z-cukinia.html
pozdrawiam
kokoszkoland
Mniam!
Leczo to jedno z ulubionych dań w KokoszkoLandzie.
W ubiegłym roku, kiedy był wysyp grzybów robiliśmy je własnie z ich dodatkiem (klik klik http://kokoszkoland.blog.pl/2014/08/12/leczo-z-cukina-i-grzybami/ ). Ale bez nich też smakuje pysznie.
~mkr
i na bakłażana faszerowanego kaszą jaglaną – też pycha 🙂
zapraszam serdecznie
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/09/bakazan-faszerowny-kasza-jaglana.html
kokoszkoland
Wygląda cudownie!
Bardzo w naszym stylu (bo bez mięsa 😉 )
Pewnie niedługo wypróbujemy. Dzięki.
~Anna
Mmm… pysznie wyglada, lubię cukinię, a ja polecam spróbować zrobić sobie ser w domu, cydr lub miód pitny http://blog.winoiser.com
kokoszkoland
Dziękujemy.
Nigdy same nie robiłyśmy sera. Może najwyższy czas spróbować 🙂
kokoszkoland
Dzięki za link.
Nie widziałam jeszcze takie sposobu podania. Bardzo ciekawe.
kokoszkoland
Dziękujemy!
kokoszkoland
Sezon cukiniowy w pełni. Nic tylko korzystać póki mamy na to czas.
~Anna
Bardzo lubię cukinię.
Najczęściej robię zapiekaną
(też nadziewam ryżem, warzywami, posypuję ziołami i zapiekam).
Młoda cukinia jest bardzo smaczna jedzona jak ogórki w postaci mizerii.
No i jako dodatek do leczo sprawdza się super
a także sprawdza się jako dodatek … 🙂 do odchudzających koktajli i smoothies.
Tak, cukinia jest niskokaloryczna i powinno się korzystać z niej dopóki jest sezon.
Pozdrawiam,
dla tych co na chcą mieć ładną figurę polecam sprawdzony sposób na płaski brzuch … w 8 minut
🙂
taki mały sekret amerykańskich aktorek rodem z Hollywood (powędrował nawet do Chin, gdzie na forach i najpopularniejszych chińskich portalach społecznościowych robi wielką furorę )
http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/
kokoszkoland
Dzięki.
Smakowicie też smakuje.
Ser dodaje kalorii, ale za to zawsze świetnie się komponuje z takimi nadziewanymi warzywami. Nigdy nie faszerowałam patisona. Pewnie skorzystamy z przepisu.
~prawdziwy facet
No dobra, załóżmy, że przystawka gotowa. Ale gdzie jest danie główne? 🙂 Pozdrawiam.
kokoszkoland
Dla nas to właśnie danie główne 🙂 Mało? Mogą być na talerzu dwa kawałki cukinii 😉
Warzywa wbrew pozorom są bardzo sycące.
Tym którzy nie potrafią sobie wyobrazić obiadu bez mięsa polecamy do farszu dodać mielone mięso. Też będzie pasować.
~annajulia.blog. onet.pl
Mmm…. ja nie zapraszam do siebie na moje przepisy – chyba, że na moje… popisy literackie – po prostu jutro wypróbuję Twoja potrawę. Dla cukinii straciłam głowę w tym roku.
Pozdrawiam 🙂
kokoszkoland
Daj znać jak smakowało!
A jak tak lubisz cukinie to polecamy zrobić kilka słoiczków cukinii w curry – niewielkim nakładem pracy można zachować smak tego warzywa na całą zimę, bez konieczności kupowania napompowanych, pozbawionych smaku wyrobów, które supermarkety oferują zimą.
(tu link: http://kokoszkoland.blog.pl/2014/09/29/cukinia-w-curry/ )
~kasia
Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura24.pl), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam
~bułka z chlebem
Uwielbiam cukinię, a twoja wygląda pysznie i apetycznie. Zapraszam na moje pomysły z cukini
http://bulkazchlebem.pl/?s=cukini
kokoszkoland
Dzięki wielkie! Wygląda i smakuje. Koniecznie wypróbuj.
~tss
Dieta wysokowęglowodanowa może być OK – http://www.stachurska.eu/?p=9928 .
~Kinga
Super przepis na coś zdrowego! A po takim udanym obiedzie czas na deser!
Po ciekawe przepisy na słodkości zapraszam do mnie : http://coniecokingi.blogspot.com 🙂
~AnkiCiasto
Zdrowy i smaczny obiad z cukinii. Zapraszam tez na szybkie i pyszne domowe obiady
http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
~Lidia
Właśnie czegoś takiego szukałam:) wygląda naprawdę smacznie i na pewno niedługo wypróbuję ten przepis:)
kokoszkoland
Smacznego 🙂
Daj znać jak Ci smakowało
~Jajka przepiórcze ekologiczne
Polecam Jajka przepiórcze ekologiczne http://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/
~SUZANA
Pięknie Ci wyszło” coś z niczego” 😉 takie dania są najlepsze! też faszerowałam cukinię mięsem i oscypkiem;polecam;pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/07/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i.html