ZUPA z soczewicy
Są sprawy, którymi wolę zająć się po zmroku. Wymykam się zamaskowana, przedzieram się w cieniu zachodzącego słońca, żeby spokojnie oddać się fascynacji, przez większość uważana za żenującą. I wtedy „BAM”, okazuje się, że na kilku metrach kwadratowych sali kinowej można spotkać więcej znajomych niż przez cały miesiąc. I wszyscy mają tę samą minę lwa, przyłapanego na wegańskim obiedzie, a potem z tą samą rozdziabioną buzią wpatrują się w tańcujących na ekranie hindusów w najnowszym hicie bollywood. A skoro „moda” na fascynację Indiami i kulturą tego półwyspu nie wygasa, to dziś u nas na kokoszkolandowym stole zupa inspirowana smakiem i naszymi wspomnieniami z tego magicznego kraju.
Słodko-ostra, o smaku Indii. Bardzo sycąca zupa doczekała się pochlebnych opinii nie tylko wśród domowników KokoszkoLandu, ale też wśród naszych gości – nie tylko fanów tańców brzucha.
Zupa jest zrobiona z samych warzyw, dlatego spokojnie mogą ją przygotować też weganie.
PS: Wszyscy kryptofajni bollywood, możecie być spokojni. Nie wydam Was. I do zobaczenia na najbliższym seansie.
Składniki:
- 500 g Soczewica
- duża puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 12-15 suszonych pomidorów
- dwie garści świeżego szpinaku
- 2 cebule czerwone (albo jedna duża)
- 4 ząbki czosnku
- olej kokosowy
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kminu mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- tymianek (najlepiej świeży)
- oregano (najlepiej świeże)
Soczewice opłukać, i gotować aż lekko zmięknie – nie wylewać wody. Czosnek obrać i pokroić na maleńką kosteczkę (nie korzystać z wyciskarki ani praski – zgnieciony nimi czosnek nadaje się tylko do podawania na zimno). Cebule obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy. Przysmażyć na nim cebule, potem dodać czosnek, a kiedy zmiękną dodać przyprawy: kmin, słodką paprykę, ostrą paprykę, kurkumę, grand masalę, żeby uniknąć przypalenia, można dodać więcej oleju kokosowego. Stale mieszać przez około minutę i dodać soczewice razem w wodą, w której była gotowana. Zamieszać, dodać pokrojone na kostkę pomidory i szpinak. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody przez soczewice. Dolać mleczko kokosowe. Zagotować i doprawić do smaku solą i ziołami.
SMACZNEGO
(A)