CIASTO kakaowo-kokosowe
Wszyscy zachwalali prostotę przygotowania ciast bez pieczenia. Postanowiłam sprawdzić. Pierwszy raz robiłam tego rodzaju ciasto. Głównie po to żeby się sprawdzić. Oceniając szybkość znikania wysuwam wniosek, że rolada okazała się sukcesem.
Inspiracja zaczerpnięta z „Smakera.pl”
Składniki masa kakaowa:
- 350 g herbatników
- 150 g miękkiego masła
- ¾ szkl. cukru pudru
- 3 czubate łyżki kakao
- 100 ml amaretto (lub innego likieru, a jeśli nie macie akurat w domu możecie zastąpić mlekiem)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Herbatniki zblendować na konstytucję piasku. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, kakao i amaretto na jednolitą masę. Powoli przesypać do masy zblendowane herbatniki i dokładnie wymieszać.
Składniki masa kokosowa:
- 1 szkl. cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietany 12% lub 18%
- 150 g wiórków kokosowych
W rondelku z grubym dnem rozgrzać śmietanę, masło oraz cukier. Gotować do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, mieszać. Odstawić masę do ostygnięcia.
Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto kakaowe ( na prostokąt o wymiarach ok. 40×25) Na rozwałkowane ciasto lekko i równomiernie wyłożyć masę kokosową. Zwijać roladę za pomocą papieru. Wsadzić całość do lodówki na około 3-6 godziny. Kroić w plastry i podawać schłodzone.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~gin
Wygląda ciekawie 🙂