PASTA z bobu i świeżą bazylią
Sezon na bób w pełni. Trzeba korzystać, zwłaszcza że bób ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim to bogactwo białka i kwasu foliowego – potrzebnego przede wszystkim kobietą w ciąży.
Najczęściej bób podajemy z masłem lub bułką tartą. My niedawno wykorzystałyśmy go do przygotowania sałatki, a dziś zapraszamy na śniadanie, gdzie główną rolę gra pasta z bobu. I to pyszna.
Składniki:
- 500 g świeżego bobu
- 7-10 liści świeżej bazylii
- opakowanie serka naturalnego ( 150 g)
- sól i pieprz
Bób ugotować w osolonej wodzie. Poczekać aż ostygnie, następnie obrać ze skóry. Blenderem zmiksować bób z bazylią. Dodać serek naturalny i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem lub krakersami.
SMACZNEGO