deser,  wegatariańskie

DESER z truskawkami

Nic tak nie cieszy oczu podczas zakupów na straganie, jak czerwone i dojrzałe i pachnące truskawki. Doczekaliśmy się tego wiosennego truskawkowego szaleństwa i z niego korzystamy.  Odkąd się pojawiły pochłaniamy je w pierwotnej formie garściami . Kilka razy obiecywałyśmy sobie że zrobimy z nich przetwory, albo chociaż ciasto, ale truskawki w magiczny sposób znikały za każdym razem tak szybko, że o przygotowaniu z nich czegokolwiek było absolutnie niemożliwe. Po kilku próba udało się przygotować w końcu deser. A udało się chyba tylko dlatego, że robi się go błyskawicznie.

Składniki na  4 porcję:

  • 10 – 15 ciasteczek owsianych
  • ok. 10 łyżeczek wiórków czekoladowych
  • 200 g truskawek
  • 500 g śmietany 30%
  •  ½ szklanki cukru pudru
  • 4 chipsy maślane
  • 4 listki świeżej mięty

Przygotować cztery większe szklanki lub pucharki lodowe. Ubić śmietanę i powoli dodać cukier puder cały czas mieszając.

Truskawki umyć i osuszyć, pokroić owoce na połówki. Ciasteczka skruszyć i umieścić na dnie szklani. Wsypać po 2 łyżeczki płatków czekoladowych do każdej szklanki. Delikatnie przełożyć śmietanę, a następnie truskawki.  Dużą łyżkę śmietany położyć na górę deseru obsypać resztą wiórków czekoladowych.

Do dekoracji dodać listki mięty. Na koniec dodać chips maślany (mi się udało je zdobyć w piekarni Steskal).

SMACZNEGO

(K)

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *