SMALEC z fasoli
Moda na bezglutenowe i wegańskie żywienie nie do końca się w Kokoszkolandzie przyjmuje. Ale jeśli jest okazja poeksperymentować to czemu nie. Jakiś czas temu znajomy z pracy opowiedział mi o smalcu z fasoli, który do złudzenia przypomina swój tradycyjny pierwowzór.
Nie czekałam długo, tylko pozbierałam składniki i wzięłam się do przygotowywania tego hipsterskiego wynalazku. Oczywiście podjadałam w trakcie produkcji i początkowo byłam trochę rozczarowana, bo w smaku przypominał bardziej pastę z fasoli, niż smalec, ale po schłodzeniu, podany z kiszonym ogórkiem zupełnie zmienił konsystencje i wydobył dokładnie te charakterystyczne smaki, które spotykamy w smalcu.
Świetny na śniadanie, ale też jako przekąska z spotkanie ze znajomymi. Do złudzenia przypomina oryginał, a jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga: jadłonomia
Składniki:
- szklanka białej fasoli
- 2 cebule
- 3-4 suszone śliwki
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- sos sojowy
- sól
- pieprz świeżo mielony
- oliwa do smażenia
Ugotować fasolę. Cebulę posiekać drobno i przyzłocić na patelni. W trakcie smażenia dodać jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe. Powoli złocić na małym ogniu.
Pokroić suszone śliwki na małe kosteczki.
Ugotowaną fasolę rozgnieść blenderem, dokładnie na gładką masę. Dodać 2 łyżki sosu sojowego (może być trochę więcej, wtedy należy mniej posolić). Przyprawić majerankiem pieprzem i odrobiną soli. Do całości dolać około ¼ szklanki przegotowanej zimnej wody. Jeśli całość będzie zbyt gęsta można dodać trochę więcej wody.
Z lekko ostudzonej cebuli wyjąć ziele i liście laurowe, ewentualne łodyżki majeranku jeśli takowe nam wpadły.
Cebule i śliwki dodać do masy z fasoli i jeszcze raz krótko miksować blenderem. Wszystko powinno się razem połączyć, ale nie powinna nam powstawać gładka masa, cebula i śliwki powinny być widoczne i wyczuwalne podczas jedzenia.
Całość doprawić wg uznania dodatkowo jeszcze pieprzem, solą, słodką papryką i sosem sojowym.
Najlepiej jeść schłodzone na pajdzie z chleba na zakwasie koniecznie z kiszonym ogórkiem.
SMACZNEGO
(A)