SERNIK z kruszonką
Są takie dni, kiedy w pracy siedzi się dłużej niż zwykle, w domu czeka pranie, prasowanie i nieprzygotowany obiad. Czasu mało, a pod ciężarem codziennych obowiązków aż się człowiek ugina. Mam na to sposób!
Kojące skutki pieczenia ciasta udowodnili już na pewno jacyś amerykańscy naukowcy, a jeśli nie to powinni. Czym bardziej jest człowiek zmęczony, zestresowany czy zdenerwowany tym lepiej się odpoczywa przy ucieraniu, ugniataniu, a najlepiej przy pieczeniu, zwłaszcza z kieliszkiem wina w ręce.
Dlatego gorąco polecam, kiedy jesteście wykończeni, wracacie do domu, to zamiast włączać telewizor, idźcie do kuchni. Nalejcie sobie wina do kieliszka i do roboty! Słodki zapach gotowego ciasta utuli was do snu, a rano do kawy będzie czekać na Was kolejna nagroda, bo jak wiadomo dzień najlepiej zacząć od odpowiedniej dawki słodyczy(tego nie musza nawet sprawdzać naukowcy, po prostu tak jest i już).
Inspiracja z bloga Marta gotuje
Składniki na ciasto:
- 400 g maki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 12%
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą (ciasto może się lekko kruszyć). Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Jedna umieścić w lodówce, drugą w zamrażarce, na około 1 godzinę.
Składniki na masę serową:
- 1 kg białego sera w wiaderku
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- starta skórka z cytryny
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w mikrofalówce, odstawić do ostygnięcia. Ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodać powoli cukier i żółtka, cały czas delikatnie mieszać masę. Dodać dużymi łyżkami ser biały i stale miksować. Następnie dodać: ostudzone masło, skórkę z cytryny, skrobie ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia wszystkich składników. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć ciasto z lodówki. Wylać masę serową na spód. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na dużych oczkach i delikatnie obsypać całą masę serową (uważać żeby ciasto się nie skleiło).
Piec w temperaturze 200°C przez około 1 godzinne
Włożyć sernik do zimnego piekarnika, a po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~gin
Zgadzam się – pieczenie najlepiej koi zszargane nerwy 🙂
Cudny serniczek 🙂