Pękające kakaowe CIASTECZKA
Kakao to dla mnie smak dzieciństwa. Smak czekolady, polew do ciasta, czy pysznego napoju pitego z … ciasteczkami oczywiście. Kakaowego smaku nigdy dość. Nasze ciasteczka robimy w domu od lat. Przepis jest stary, sprawdzony, a ciasteczka zawsze wychodzą. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przekroczyć czasu pieczenia, bo słodkości lubią się przypalać.
Składniki
- 2 szkl cukru
- ¾ szklanki oleju
- 1 szkl. kakao
- 4 jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 i 1/3 maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ok. 1 szklanka cukru pudru
Dobrze wymieszać ze sobą za pomocą miksera: cukier, olej i kakao. Następnie dodać jajka i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Mąkę i proszek do pieczeni wymieszać ze sobą i dodać do masy kakaowej. Dokładnie wymieszać, aż do poleczenia wszystkich składników. Cisto włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Cukier puder przesypać na płaski talerzyk. Uformować z ciast kuleczki (wielkości orzech włoskiego) obtoczyć dokładnie kulkę w cukrze pudrze. Ułożyć kuleczki z ciasta na blasze z papierem do pieczenia w odległości 2-3 cm od siebie. Z pomocą małej łyżeczki lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut.
SMACZNEGO
(K)