Ciastka zawijane
Długie, ponure wieczory ubarwiają nam w KokoszkoLandzie dwukolorowe ciasteczka. Dobrze jest je przygotować kilka dni wcześniej przed podaniem, ponieważ nabierają miękkości po czasie. Zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba uważać na zęby. TO jedna z naszych świątecznych propozycji, ale ciasteczka, jak wiadomo, pasują do kawy o każdej porze roku.
Składniki
- 300 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru z cynamonem
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżki kakao
- ew. ok 2 łyżki mleka
Mąkę przesiać i przesypać do miski. Dodać jajko i szczyptę soli. Zamieszać. Następnie dodać cukier i cukier z cynamonem oraz pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagnieść wszystkie składniki ze sobą do momentu połączenia się. Podzielić gotowe ciasto na dwie części.
Do jednej z nich dodać kakao i ewentualnie mleko. Zagnieść ponownie na gładką masę. Obie części cista owinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 2 godziny.
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciemnego ciasta wałki o średnicy ok 3 cm. Jasne cisto rozwałkować na grubość około 4-5 mm.
Wałeczki z ciemnego cista położyć na środek jasnego ciasta i ostrożnie je nim owinąć. Miejsce połączenia docisnąć. Delikatnie wałkować całość, aby ciasta się ze sobą skleiły i uformował się owalny kształt. Gotową roladę pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
Następie rozłożyć ciasteczka na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Po upieczeniu przechowywać ciastka w blaszanej puszce.
Piec w temperaturze 200°C przez około 10-12 minut.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~www
Ja na piesze wycieczki zagniatam ciasto z wody maki oleju i jakie kto chce zioła. rozwałkowuje małe kawałki ciasta 2-3 milimetra i na żeliwna blachę. Zapewniam , że rewelacyjna przegryzka