SERNIK czekoladowy
KokoszkoLand powoli przygotowuję się do świąt. Czasu jeszcze całkiem sporo, ale zaczynamy testować różne pomysły. I też szczerze mówiąc, po prostu nie możemy się już doczekać tego zapachu cynamony, goździków i pomarańczy unoszących się po całym domu. Dlatego dziś przedstawiamy Wam pierwszą propozycję na sernik, który idealnie osłodzi jesienno-zimowe wieczory.
Składniki na spód:
- 200-250g herbatników maślano-kakaowych
- 100g masła, roztopione
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielony twaróg w wiadereczku
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 100 g masła
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 160 g gorzkiej czekolady
Składniki na polewę czekoladową:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szkl. śmietany 12%
- gwiazdki do dekoracji
Spód
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (wystarczy tylko spód) o średnicy 24 cm.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek.
Dodać kakao, cynamon i roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Masa serowa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać partiami twaróg, i mieszać. Następnie dodać, pojedynczo całe jajka. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę. Wymieszać, do momentu uzyskania jednolitego koloru w całej masie serowej.
Gotową masę przełożyć na herbatnikowy spód. Brzegi tortownicy można włożyć wyciętym paskiem z papieru do wypieków. Ja osobiście nie wykładam tortownicy, oprócz spodu. Po upieczeniu delikatnie oddzielam ciasto od tortownicy długim nożem. Ciasto ładnie odchodzi od brzegów tortownicy.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Umieszczamy sernik na wyższej półce. Sernik pieczemy z parą wodną, która pomoże sernikowi upiec się równo i przy tym nie pękając.
Piec w temperaturze 160°C przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku przez 30-60 minut. Dzięki temu sernik nie opadnie.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Gotową polewa polać sernik i rozprowadzić po cieście dużym nożem.
SMACZNEGO!
15 komentarzy
~mkr
Pycha, zapraszam na ciasto z jabłkami I migdałami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/kruche-ciasto-z-jabkami-i-migdaami.html
Pozdrawiam
~mkr
A sernikk ostatnio robiłam z przepisu Teściowej- Królewski
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/sernik-krolewski.html
~Obżarciuch
mmm… czekoladowy sernik to musi byc niebo dla podniebienia 🙂 podoba misie ten przepis 🙂 ja zapraszam na smaczne ciasto czekoladowe z jabłkami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/ciasto-salceson.html
~Rondel
uwielbiamy serniki, a czekoladowe są wspaniałe, zobacz tez nasze pomysły na sernik czekoladowy
http://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik+czekoladowy
~bg
ciasto sezamowo kokosowe
http://kuchniabezglutenu.blogspot.com/2014/08/ciasto-sezamowo-kokosowe.html
~dobre-rady-pomoc
Czekoladowe szaleństwo to jest to co satysfakcjonuje moje kubki smakowe 🙂
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/11/sernik-babuni.html
~Ewcia
Uczta dla podniebienia. Rewelacyjnie wygląda. Zapraszam na moje pyszne ciasta
http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~przepismamy
Polecam czekoladowy sernik gotowany
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/czekoladowy-sernik-gotowany.html
~bułka z chlebem
Pyszny serniczek, do siebie zapraszam na ciasto mocno czekoladowe z miętową śmietanką
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-mocno-czekoladowe-z-mietowa-smietanka
~Gość
Świetnie prezentuje się ten sernik.
Polecam też ananasowy
http://inews.com.pl/WordPress3/sernik-z-ananasem
~su
BAAARDZO APETYCZNY SERNICZEK !! JA POLECAM SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI ;POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
~Ewa
Czy dobrze widzę że polewa jest bez cukru?
kokoszkoland
Dokładnie, tylko gorzka czekolada i śmietana.
~Ewa
znam tylko taką z dużą ilością cukru 🙂 Ale za bardzo nie mam pojęcia o ciastach :p
Ale ten sernik wygląda super
~AZgotuj
Przepysznie!:)