ciasto,  sernik,  święta

SERNIK czekoladowy

KokoszkoLand powoli przygotowuję się do świąt. Czasu jeszcze całkiem sporo, ale zaczynamy testować różne pomysły. I też szczerze mówiąc, po prostu nie możemy się już doczekać tego zapachu cynamony, goździków i pomarańczy unoszących się po całym domu. Dlatego dziś przedstawiamy Wam pierwszą propozycję na sernik, który idealnie osłodzi jesienno-zimowe wieczory.

Składniki na spód:

  • 200-250g herbatników maślano-kakaowych
  • 100g masła, roztopione
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cynamonu

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielony twaróg w wiadereczku
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 160 g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. śmietany 12%
  • gwiazdki do dekoracji

Spód

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (wystarczy tylko spód) o średnicy 24 cm.

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek.

Dodać kakao, cynamon i roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Masa serowa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać partiami twaróg, i mieszać. Następnie dodać, pojedynczo całe jajka. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę. Wymieszać, do momentu uzyskania jednolitego koloru w całej masie serowej.

Gotową masę przełożyć na herbatnikowy spód. Brzegi tortownicy można włożyć wyciętym paskiem z papieru do wypieków. Ja osobiście nie wykładam tortownicy, oprócz spodu. Po upieczeniu delikatnie oddzielam ciasto od tortownicy długim nożem. Ciasto ładnie odchodzi od brzegów tortownicy.

Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Umieszczamy sernik na wyższej półce. Sernik pieczemy z parą wodną, która pomoże sernikowi upiec się równo i przy tym nie pękając.

Piec w temperaturze 160°C przez około 1,5 godziny.

Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku przez 30-60 minut. Dzięki temu sernik nie opadnie.

Polewa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Gotową polewa polać sernik i rozprowadzić po cieście dużym nożem.

IMG_3275

IMG_3272

IMG_3260

IMG_3283

IMG_3286

IMG_3296

IMG_3291

IMG_3300

IMG_3303

SMACZNEGO!

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *