PASTA z dyni
Dobre śniadanie to gwarancja udanego dnia. Może nie jest to pisana zasada, ale zazwyczaj się sprawdza, dlatego tak ważne jest zwracanie uwagi na to co jemy na śniadanie. Pożywne jedzenie wprowadzi nas nie tylko w dobry nastrój, ale też doda nam energii i chęci do pracy. Oto jedna z naszych propozycji na śniadanie. Jeśli przepis przypadnie Wam do gustu to polecamy też pastę do serwowania jako dip np. do nachosów, kiedy pojawią się niespodziewani goście.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga smakuje.blox.pl
Składniki:
- ¾ szkl. puree z dyni
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka oliwy
- ½ pęczka świeżej natki pietruszki
- garść pestek z dyni
- 1 łyżka śmietany 12%
- 0,5 łyżki musztardy
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
Cebule posiekać na drobną kostkę, następnie zaszklić na oliwie aż zmięknie. Dodać puree i mieszać aby masa nie przywarła do dna. Zdjąć z palnika. Posiekać pietruszkę i pestki dyni. Dodać do pasty. Na koniec przyprawić musztardą, śmietana, solą i pieprzem. Wymieszać.
Jeśli chcemy, aby pasta zyskał lekko kwaśny smak, przekwaszamy sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!
2 komentarze
~Agata
Mniam. Zrobię, ale bez śmietany 😉
kokoszkoland
tutaj jest coś wegańskiego, idelanie dla Ciebie: http://kokoszkoland.blog.pl/2014/11/13/zapiekanka-z-dyni-i-kaszy-jaglanej/