CHLEB z kaszy jaglanej
Tanio, dobrze i smacznie – brzmi banalnie, ale to może być prawdziwe. Kasza jaglana, to świetne źródło energii. Zawiera sporo białka, za to nie ma glutenu, przez co mogą ją jeść alergicy. Magia kaszy zawarta jest też w krzemionkę, która leczniczo wpływa na stawy. Nie jest to jednak produkt tylko dla schorowanych. Przeciwnie powinien ją jeść każdy kto dba o swój wygląd. Kasza ma zbawienny wpływ na włosy, cerę i paznokcie.
I co najważniejsze kasza pasuje do wszystkiego i dlatego też świetnie nadaje się na … chleb. I to najprostszy do wykonania i chyba najzdrowszy chleb jaki można zrobić w zaledwie 30-40 minut.
Przepis ten pochodzi od naszej koleżanki i właścicielki bloga Psa Urok
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
Do aluminiowej, podłużnej formy (jak na pasztet) wsypać opłukaną kaszę i zalać ją wodą.
Piec 30 minut w 110 stopniach.
Po tym czasie chlebek powinien być delikatny i wilgotny.
Jego smak można oczywiście urozmaicać ulubionymi przyprawami i ziołami.
SMACZNEGO!
32 komentarze
~Obżarciuch
ciekawy pomysł na kasze jaglaną 🙂 wypróbuje patent!
zapraszam na moje dania z kaszą lub ryżem
http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Kasze%20i%20ry%C5%BC?max-results=6
pozdrawiam!
~Rondel
taki chlebek super sprawa!
polecamy też nasze propozycje dań z kaszą jaglaną
http://ronddel.blogspot.com/search?q=z+kaszy+jaglanej
kokoszkoland
Na pewno kilka przepisów wypróbuję!
~ania
Będzie pyszny, ja także piekę chleb ale z orkiszu i wyrabiam sery, połączenie jest pyszne, polecam : fetę, camembert, goudę i inne lub cydr, wino i miód pitny http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~henia
Super pomysł i przepis.
Polecam kilka moich pomysłów na „jaglankę”
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=kasza+jaglana
kokoszkoland
„Faza” na jaglankę w KokoszkoLandzie trwa, wiec na pewno przyjrzę się Twoim przepisom.
~mkr
Fajny chlebek
zapraszam na gęś pieczoną na Św. MArcina
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/pieczona-ges-nadziewana-jabkami-z.html
pozdrawiam
~dobre-rady-pomoc
takie śniadanko zjadłabym z chęcią.
zapraszam na sałatkę jajeczno – pieczarkową:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/03/saatka-na-wielkanoc-z-jajek-i-pieczarek.html
pozdrawiam
kokoszkoland
Grunt to dobrze rozpocząć dzień.
~ania
powinien być pyszny, ja także piekę chleb ale z orkiszu i wyrabiam sery, połączenie jest pyszne, polecam : fetę, camembert, goudę i inne lub cydr, wino i miód pitny http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
kokoszkoland
No tak, św. Marcina coraz bliżej. Trzeba pomyśleć też o rogalach.
~bułka z chlebem
Bardzo ciekawy pomysł na chlebek, do siebie zapraszam na pyszny, słodki chlebek turecki z rodzynkami
http://bulkazchlebem.pl/chlebek-turecki
kokoszkoland
Słodyczy nigdy dość 😉
Na deser też się nadaje ? Czy to raczej opcja na słodkie śniadanie?
~Deser
Ciekawe pomysły na pyszny chleb. Zapraszam na pyszne ciasta domowe http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~klara
bardzo ciekawy pomysł z tym chlebem.
http://ocetjablkowy.blog.pl
kokoszkoland
dzięki 🙂
Dziękujemy też przede wszystkim @psa-urok.blog.pl, bo przepisu od właścicielki tegoż właśnie pochodzi 🙂
~Kopalnia Smaku
brzmi ciekawie:) zapraszam do siebie na bananowca, do złudzenia przypominającego chleb http://kopalniasmaku.pl/przepisy/111-100095-bananowiec_weganski.html
Pozdrowienia!
kokoszkoland
Bananowiec wygląda super!
~przepismamy
Polecam omlet z kasza jaglaną i owocami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/omlet-z-kasza-jaglana-i-owocami.html
kokoszkoland
Uwielbiam omlety. Przy najbliższej okazji wypróbuje ten wariant 🙂
~tss
Kaszę jaglaną z zielonym groszkiem polecam – http://www.stachurska.eu/?p=16278 .
kokoszkoland
Ciekawy kolor 🙂
~Henia
Polecam omlet z kaszą jaglaną
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/omlet-z-kasza-jaglana-i-owocami.html
~pizzeria
tego typu przepisy można spokojnie podciągnąć pod pajacowanie. Wyobrażacie sobie z takiego chleba zrobić kanapki do pracy?
kokoszkoland
Znany jest nam przypadek przewiezienia tego chlebka przez całą Polskę (z Krakowa do Gdańska) w plastikowym opakowaniu.
Do pracy bierze się chlebek, można go owinąć w aluminiową folię (już pokrojony), a w pracy położyć na niego co tylko mamy ochotę – serek, dżem czy pomidory. Można też jeść solo. Jak kto lubi.
~SU
Fajny chlebek:-) polecam jaglanke na slodko:
pozdrawiam http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
kokoszkoland
Najfajniejsze w kaszy jest właśnie to, że można ją przyrządzać na słodko, słono, kwaśno i co tylko komu w duszy gra.
~zosia
Witam,znalazłam ten przepis i od razu wdrażam go w życie ,ale pół godziny mija a woda we foremce stoi.Gdzie popełniłam błąd,pozdrawiam
kokoszkoland
Sprawdź, czy na pewno dobrze nagrzał się piekarnik.
Może też za dużo było wody.
Trochę cierpliwości, woda odparuje. Może to dłużej potrwać, ale lepiej poczekać trochę dłużej na odparowanie, niż przesuszyć kaszę, bo wtedy chlebek będzie się kruszył.
~Basia
Fajny przepis……już trafił do moich zasobów 🙂 POZDRAWIAM!
U mnie studzi się właśnie pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i szpinaku:
• 500 g ugotowanej kaszy jaglanej, kaszę zalać zimną wodą na około godzinę, przecedzić na sitku, zalać świeżą wodą w proporcji 2-woda:1-kasza, można dodać odrobinę oliwy i sól, gotować 15 minut do wchłonięcia wody, potem zostawić pod przykryciem, aż dojdzie
• 200 g świeżego szpinaku
• 250 g ciecierzycy z puszki lub wcześniej ugotowanej, cieciorkę zalewamy zimną wodą na noc, potem odcedzamy i płuczemy na sitku, zalewamy wrzątkiem, gotujemy 1-1,5 godziny bez dodatku soli, można w trakcie gotowania zmienić wodę
• 3 jajka
• 2 ząbki czosnku
• łyżka miodu lub cukru trzcinowego
• łyżka octu balsamicznego
• 3 łyżki sezamu
• 1 ostra czerwona papryka
• 2 łyżeczki ulubionych przypraw (np. zmielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kolendra)
• świeżo mielony pieprz
• 1,5 łyżeczki soli
1. Do wysokiego naczynia wrzucamy umyty szpinak, ciecierzycę i czosnek. Wbijamy jajka i miksujemy blenderem na gładką masę.
2. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, ocet balsamiczny, miód lub cukier trzcinowy, posiekaną w kosteczkę paprykę, sezam i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
3. Formę keksówkę o wymiarach ok. 10×22 cm smarujemy oliwą i wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy masę na pasztet, wierzch wyrównujemy łyżką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
4. Pasztet pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy w pasztet wykałaczkę, jeśli patyczek będzie suchy, wyciągamy formę z piekarnika. Jeśli patyczek będzie wilgotny, dopiekamy jeszcze kilka minut.
kokoszkoland
Brzmi smacznie.
~wiki
kasza jaglana nie dla wszystkich i to należy pisać. Osoby z chorą tarczycą muszą uważać,