SZARLOTKA mojej babci
Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. W każdym domu przygotowuje się je zupełnie inaczej. Mi recepturę na to ciasto zdradziła moja babcia. Musze jej publiczne za to podziękować, bo to ciasto podbiło serce i żołądek już nie tylko mieszkańców KokoszkoLandu, ale też znalazło wielu zwolenników poza nim.
Proponuje podać szarlotkę z LEMON CURD (przepis), krem przełamuję słodycz ciasta.
Składniki
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka masła/margaryny
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 żółtek jajek
- ok. 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Piana:
- 5 białek
- szczypta soli
- ¾ szkl. cukru
- 1 opakowanie kisielu (jasnego)
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części (ok. 3/4 i 1/4). Mniejszą umieścić w lodówce na około 30 minut. Resztę rozwałkować i rozłożyć na dnie dużej brytfanny. Na ciasto wyłożyć starte na tarce (duże oczka) jabłka. Następnie posypać całość cynamonem.
Piana
Ubić białka z szczyptą soli na sztywna pianę. Powoli dodawać cukier i kisiel cały czas miksując. Pianę delikatnie przełożyć na warstwę z jabłkami.
Wyjąć resztę ciasta z lodówki i zetrzeć na tarce (duże oczka). Następnie startym ciastem posypać równolegle warstwę z piany. Gotowe ciasto umieścić w piekarniku.
Piec w temperaturze 190ºC przez ok. 45 minut.
SMACZNEGO!
2 komentarze
~gin
Wiadomo, że babcina szarlotka zawsze będzie smakować najlepiej 🙂
~ania
pyszna, lubie szarlotki i serniki babcine, a do siebie zapraszam na przepisy na wyrób domowych serów, wina i cydrów http://blog.winoiser.com/