PUREE z dyni
Sezon na dynie już w pełni, możemy je kupić w każdym warzywniaku i straganie. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo, które można podawać zarówno na słodko jak i słono. Na początek tego dyniowego sezonu prosty przepis na puree, które jest często podstawą w wielu dyniowych dań. Dodaję się je do ciast, serników, makaronów, zup czy nawet do porannej kawy.
Puree z dyni to jeden ze sposobów na przechowywanie dyni, którą można zapasteryzować, a także mrozić, żeby potem móc się raczyć jej smakiem, kiedy tylko najdzie nas ochota.
Składniki:
- dynia w dowolnej ilości
Dynię umyć i pokroić na kawałki w kształcie półksiężyca. Usunąć nasiona za pomocą łyżki. Każdy kawałek owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze.
Piec w temperaturze 180°C, przez około 45- 60 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni.
Blachę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Delikatnie rozwinąć z folii aluminiowej . Obrać kawałki ze skóry, która powinna łatwo odchodzić. Przełożyć obrane kawałki do miski. Zmiksować na gładkie puree.
Gotowe puree przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce może być przez 2-3 dni.
SMACZNEGO!
3 komentarze
~foodmania
uwielbiam dynię 🙂
~Obżarciuch
potwierdzam, niebo w gębie 🙂 pychotka
~marcela
mmm… niebo w gębie!