przetwory

PUREE z dyni

Sezon na dynie już w pełni, możemy je kupić w każdym warzywniaku i straganie. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo, które można podawać zarówno na słodko jak i słono. Na początek tego dyniowego sezonu prosty przepis na puree, które jest często podstawą w wielu dyniowych dań. Dodaję się je do ciast, serników, makaronów, zup czy nawet do porannej kawy.

Puree z dyni to jeden ze sposobów na przechowywanie dyni, którą można zapasteryzować, a także mrozić, żeby potem móc się raczyć jej smakiem, kiedy tylko najdzie nas ochota.

 Składniki:

  • dynia w dowolnej ilości

 Dynię umyć i pokroić na kawałki w kształcie półksiężyca. Usunąć nasiona za pomocą łyżki. Każdy kawałek owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 45- 60 minut.

Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni.

Blachę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Delikatnie rozwinąć z folii aluminiowej . Obrać kawałki ze skóry, która powinna łatwo odchodzić. Przełożyć obrane kawałki do miski. Zmiksować na gładkie puree.

Gotowe puree przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce może być przez 2-3 dni. 

IMG_2553

IMG_2564

IMG_2569

IMG_2572

SMACZNEGO!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *