MAKARON z kurkami
W KokoszkoLandzie lubimy makaron. Jest smaczny, prosty i szybki do przygotowania dlatego często pojawia się na naszym stole. Kiedy udało się nam znaleźć kurki w pięknych, nowosądeckich lasach pomysł na ich przygotowanie był tylko jeden.
Składniki (dla 2 os.)
- 150 – 200 g kurek
- 250 g makaron tagliatelle
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- pół szklanki gęstej śmietany
- pieprz i sól
- natka pietruszki
Makaron ugotować al dente. W między czasie delikatnie oczyścić kurki i pokroić je na mniejsze kawałki. Cebule i czosnek posiekać na drobną kostkę.
Roztopić na patelni masło i dodać cebulę i czosnek poczekać aż się zarumienią. Po chwili dodać grzyby i przyprawy. Mieszać. Wszystko razem chwilę dusić, a na koniec dodać śmietanę.
Dokładnie wszystko wymieszać, trzymając na małym ogniu. Posiekać natkę pietruszkę (ja lubię większe kawałki pietruszki w sosach). Gotowy sos wymieszać dokładnie z makaronem.
SMACZNEGO!