MUFFINY z jagodami
Na osłodę, idealne na deser, kiedy przyjdą znajomi, ale też po prostu na przekąskę w środku dnia. W końcu pysznym babeczką zawsze mówię TAK (i nie znam nikogo o innym zdaniu, zwłaszcza po skosztowaniu tych muffin z jagodami).
Składniki wystarczą na 12 większych lub 15 mniejszych muffinek.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Sweet Cakes.
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 225 g cukru
- 225 ml mleka
- 2 jajka
- 225 g masła
- ok. 200 g borówek amerykańskiej
- migdały w płatkach do posypania
W garnku roztopić masło z mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, do momentu roztopienia masła. W misce wymieszać składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier. Do suchych składników dodać jajka i lekko ostudzone mleko z masłem. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodać jagody i delikatnie zamieszać.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Na koniec posypać babeczki kilkoma kawałkami migdałów.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.